Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2010 22:12 - От 1 ноември стартира акция "Светлина"
Автор: overlord Категория: Новини   
Прочетен: 372 Коментари: 0 Гласове:
0



Органите на реда ще следят за неизправни фарове, мигачи, стоп-светлини, светлоотразители, гуми и чистачки

От утре до 31 март догодина карането със запалени фарове е задължително. За разлика от предишни години, КАТ ще започне да проверява и глобява за невключени  фарове още в първите дни на ноември.

От утре в цялата страна стартира и традиционната акция "Светлина", организирана от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Охранителна полиция" (ГДОП) и Съюза на българските автомобилисти (СБА).

По време на акцията, която ще продължи до 21 ноември, органите на реда ще следят за неизправни фарове, мигачи, стоп-светлини, светлоотразители, спирачки, гуми и чистачки. Целта е да се засили контролът през есенно-зимния период, когато зачестяват катастрофите.

Рисковите групи през този период са пешеходците и неопитните водачи. Тогава рязко се увеличават пътните произшествия и аварийността нараства до 35 процента, обяви Трендафил Новаков, началник на КАТ - "Пътна полиция" към ОД на МВР - Пловдив.

Статистиката сочи, че в най-голям риск на пътя са хората над 60 години, децата и учениците, които пресичат неправилно и са трудно забележими от шофьорите. Честа предпоставка за произшествия са износените гуми и несъобразената скорост, коментира главен инспектор Драгомир Ганчев, началник група "Пътен контрол" във варненската полиция.

От Пътна полиция препоръчват пешеходците през зимата да носят светли дрехи или светлоотразителни жилетки. Това особено важи за децата.

Експертите посъветваха при температури под седем градуса, да не караме с летни гуми, тъй като спирачният път при мокър път е много по-дълъг, съобщи БНТ. Според тях много по-сигурно е да се кара с четири, а не само с две зимни гуми. Само с две предни зимни гуми автомобилът става неустойчив, особено при завои.

При липса на включени къси или дневни светлини санкцията е 20 лв. Когато нарушението е свързано с опасност от за движението, глобата скача от 20 на 150 лв. и отнемане на 5 контролни точки.

При неработещи светлини автоматично се счита, че автомобилът е технически неизправен. Ако нарушението е извършено през нощта, той се спира от движение, а санкцията е от 50 до 150 лв. и отнемане на 5 точки. За некачествени чистачки глобата ще е 20 лева, а за шофиране с износени гуми - 50 лв.

СБА ще извършва безплатно консултации и регулиране на фарове и ще дава указания на шофьорите как да се движат безаварийно по пътищата през есенно-зимния период.

По време на акцията ще бъде проверявано и за наличието на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Санкциите за водачи без "Гражданска отговорност" са от 400 до 600 лв.






Тагове:   ноември,   акция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: overlord
Категория: Новини
Прочетен: 10767
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930